Heerlen Landsfort

Clubhistorie

De eerste aanzet tot Lions Club Heerlen Landsfort werd reeds in het fiscal year 1983-1984 binnen de Lions Club Heerlen gegeven. De feestelijke charternight vond plaats op 16 mei 1987.

Het eerste grote project was het Project Stadsgalerij in 1991: Negen kunstenaars maakten een kunstwerk dat werd afgebeeld op een prentbriefkaart. De opbrengst van de verkoop daarvan was fl.32.000, -. Sindsdien organiseert onze Lions club jaarlijks diverse materiele en immateriele activiteiten waarvan de opbrengst ten goede komt aan goede doelen in de regio.

Landsfort Herle

De graven van Ahr-Hochstaden lieten een omgrachte vesting bouwen die later onder de verantwoordelijkheid van het land viel en daarom de naam "Landsfort" heeft. Door deze versterking kreeg de plaats enige publiekrechterlijke vrijheden waardoor zij een andere status had dan het omringende platteland. Echte stadsrechten heeft ze nooit gehad. Zij is wat dat betreft blijven steken tussen stad en platteland in, Ook toen ze in de 13e eeuw onder het gezag van de hertogen van Brabant was gekomen.

Bestuursgebied

Op deze kaart is het oude bestuursgebied van Heerlen goed te zien. Het Land van Herle bestond uit de voormalige gemeenten Heerlen, Voerendaal, Schaesberg, Hoensbroek en Nieuwenhagen, en was de hoofdbank voor de rechtspraak voor Brunssum, Amstenrade, Oirsbeek, Schinveld, Jabeek en Merkelbeek.

Maquette van het Middeleeuwse Landsfort Heerlen

De maquette is een reconstructie naar aanleiding van een plattegrond uit 1787 en opgravingen aan het begin van deze eeuw en in de jaren '60 bij de 'ontmanteling' van de Sint Pancratiuskerk.

De bijna ronde vesting was van strategisch belang voor de hertog van Brabant, die het in 1244 liet (her)bouwen. Het fort had drie poorten. Vooral de twee torens: de gevangentoren en de kerktoren, speelden een belangrijke rol in de verdediging, getuige de schietgaten. Boven de gewelven van de kerk waren kamertjes ingericht, waar de inwoners van Heerlen bij vijandelijkheden, hun toevlucht konden nemen. Deze kamertjes werden vernield toen een bom nieuwjaarsnacht 1944/45 de Pancratiuskerk trof.

Lions

Lions zijn mensen die zich belangeloos inzetten om lokaal en wereldwijd anderen te helpen die hulp nodig hebben, waarin niet door de reguliere kanalen wordt voorzien.

Mensen die Lion worden staan over het algemeen zelfstandig en zelfbewust in het leven en zijn graag bereid zich onbaatzuchtig in te spannen voor het goede doel. Dat doen ze bij voorkeur op vriendschappelijke basis met mensen van uiteenlopende beroepsgroepen. Door kennis te nemen van elkaars achtergrond en invalshoek bewijzen ze elkaar onderling ook een dienst.
De drie kernwaarden van de Lions zijn externe hulp, zelfontplooiing en vriendschap.

Erecode

Bij het aangaan van het lidmaatschap geef je aan dat je je volgens de internationaal afgesproken erecode zult gedragen. Van een Lion wordt verwacht dat hij (zij):

1. zich tijdens zijn werk/leven zodanig zal inzetten dat hij aanspraak mag maken op een goede reputatie;
  2. goede resultaten nastreeft tegen een redelijke vergoeding, zonder gebruik te maken van ontoelaatbare middelen of door anderszins incorrect te handelen;
  3. steeds voor ogen houdt dat zijn positie/carrière niet ten koste van anderen mag worden opgebouwd; degenen die een beroep op hem doen niet in de steek laat en trouw is aan zijn principes;
  4. bij twijfel of zijn positie of handelen tegenover een ander wel rechtmatig of moreel verantwoord is, twijfel wegneemt, ook al is dat strijdig met zijn eigenbelang;
  5. vriendschap niet als middel maar als doel beschouwt; ervan uitgaat dat ware vriendschap niet berust op wederzijds verleende diensten, niets verlangt en diensten aanvaardt in de geest waarin zij worden gegeven;
  6. hij zich steeds bewust is van de plichten ten opzichte van zijn land en leefgemeenschap, zich in woord en daad loyaal gedraagt en zoveel als mogelijk is tijd, energie en middelen voor deze samenleving inzet;
  7. zijn medemensen helpt door mee te leven in gevallen van nood en steun en hulp biedt;
  8. voorzichtig is met kritiek, royaal met lof en zich niet negatief maar constructief opstelt.

De Lions organisatie

Er zijn wereldwijd 1,4 miljoen Lions.  Elke Lion is lid van een Lionsclub, waarvan er wereldwijd 46.000 zijn.

Elke Lionsclub is lid van:

• een district (Nederland telt 6 districten)
  • het multiple district (Nederland is Multiple district 110)
  • Lions Clubs International.

Elke Lionsclub mag stemmen op de algemene ledenvergadering van het district (districtsconventie), het Multiple district (de nationale conventie) en Lions Clubs International (de internationale conventie).
Wat op de internationale conventie besloten wordt is bepalend voor alle Lions wereldwijd. Door het lidmaatschap van de Lions te aanvaarden geef je aan dat je je daarnaar zult gedragen.

Contributies

Elke Lion betaalt per jaar contributie buiten zijn/haar club om, die als volgt is opgebouwd:

Contributie MD110 circa € 30,50 - besluit Nationale Conventie
Contributie Lions Clubs International circa € 32,00 - besluit Internationale Conventie
Contributie District  circa € 18,00 - besluit districtsconventie
Bijdrage aan LCIF  € 5,00 - besluit Nationale Conventie
Bijdrage aan Stichting Hulpfonds € 2,00 - besluit Nationale Conventie
Bijdrage aan Stichting Jeugduitwisseling € 5,00 - besluit Nationale Conventie

De contributies zorgen ervoor dat de organisatiekosten vande Lions uit eigen middelen worden betaald, zodat de kosten die voor goede doelen gemaakt worden niet ten koste gaan van de opbrengsten voor het goede doel.

Onze leden

1999-2000      Jan van Dijk

1998-1999      Jan Bardoul

1997-1998      Maarten Mol